Firande av Christina Nilsson

porträtt av en ung Christina Nilsson

På lördag, 20 februari, uppmärksammar SVT att det i år är 100 år sedan den världsberömda småländska operasångerskan Christina Nilsson (1843–1921) gick bort. I programmet Kulturstudion på SVT2, från och med klockan 19, visas först en nyproducerad film från 2020 kring Christina Nilssons småländska rötter: ”Den magiska rösten”. Musik i Syd, Smålands museum med flera har bidragit med unikt material till filmen.

 

Den magiska rösten

Följ med på en musikalisk berättelse från Småland där 100-årsminnet av Christina Nilsson (1843–1921) firas i år. Samtidigt som 1 miljon svenskar tvingades emigrera från svälten till Amerika, tog den fattiga flickan chansen att resa till Paris där hon blev en sensation. Med sin högt klingande röst och exotiska skandinaviska stil blev hon en av världens mest omtalade operasopraner. Christina Nilsson invigde då nybyggda Metropolitan Opera House i New York, umgicks med Oscar Wilde, hon var Leo Tolstojs favorit och är inskriven i hans Anna Karenina. Flera operor är komponerade för hennes röst och The Phantom of the Opera är inspirerad av hennes artisteri. Hon fick stora framgångar internationellt men återvände alltid till den svenska folkmusiken och barndomshemmet Snugge utanför Växjö. Musik i Syd, Smålands musikarkiv, Riksarkivet, Smålands museum m fl har bidragit med unikt material, stumfilmssekvenser, fotografier, noter och anekdoter. Flera representanter från Musik i Syd medverkar också i filmen.

Hyllningskonsert

Efter dokumentären kan vi ta del av ”Operakonsert i hyllning till Christina Nilsson”. Christina Nilssons mest hyllade arior framförs av Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Tobias Ringborg. Solister i denna nyinspelade operakonsert är sopranerna Miah Persson och Hanna Husáhr och Joakim Svenheden är konsertmästare. Det bjuds på både wienklassicism och romantisk repertoar som Mozarts uppmanande ”Ah fuggi il traditor” och Wagners ”Einsam in trüben” från Lohengrin. Vi får också höra Violettas arior, Christina Nilssons debutroll i Verdis La traviata, som blev hennes första möte med den Parispublik som sedan kom att följa henne resten av hennes karriär. Inspelat på Konserthuset Stockholm.

Missa inte denna helkväll!

Länk till SVTs program Kulturstudion på SVT Play

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.