Klingande festsalar

Samantha Ohlanders och Linnea Aall Campbell har vuxit upp i Hälsinglands myllrande musikliv och gjort sig kända som två av landskapets främsta utövare bland den nya generationens folkmusiker. Nu vill de ta tillbaka sina traditioner och undersöka musiken och kulturen kopplat till Hälsinglands heliga graal – världsarvet Hälsingegårdarna.

Klingande festsalar är musik om förr och nu, om dekadent leverne på landsbygd. Om radikal bondekultur och om att vi måste försöka förstå vår historia för att kunna tolka vår samtid. Bortglömt arkivmaterial möter dagsfärska inspelningar och blåser nytt liv i omvälvande traditioner.

”Vi vill placera oss och vår musik rakt in i en historisk kontext och på så vis levandegöra traditionskedjan. Röster och musik från olika tider möts och klingar tillsammans och ger Hälsingegårdarna en ljudlig dimension. Med musiken vill vi ge en till pusselbit i att förstå och att uppleva kulturen runt dessa platser. För allt hänger ihop. Musiken, politiken, konsten och platserna.”

Ohlanders har de senaste åren gjort sig ett namn med succéföreställningar som Fäboland, Landsbygdsupproret och Nationalparken. Aall Campbell har turnerat nationellt och internationellt med bland annat Lynx ensemble och Spöket i Köket. Med Lynx projekt Hälsingebarocken har hon utforskat mötet mellan barocken och den hälsingska folkmusiken.

Efter konserten spelar musikerna till dans, så putsa dansskorna och var redo för en rejäl svängom.

Foto: Aragorn Aall

Ett smakprov

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.