Festival på Nygatan 6: Frifot

En ny scen i Växjö – på kort tid har Nygatan 6 blivit en självklarhet för alla musikälskare. Nu firar vi vårt hem med en festival för alla smaker.

Frifot

Frifot är efter snart 30 år fortfarande en av Sveriges skickligaste och mest välljudande folkmusikgrupper. Här möts tre unika musiker i världsklass – alla med egna framgångsrika solokarriärer.

Ale Möllers enastående multimusikalitet känner de flesta till, lägg därtill Per Gudmundsons briljanta fiolspel och Lena Willemarks oförlikneliga sång. Frifot är ett jättenamn på folkmusikscenen, inte bara i Norden utan också i Europa, USA, Asien och Amerika.

När dessa genommusikaliska artister nu kommer till Nygatan 6 i en exklusiv konsert kommer det garanterat att bli något alldeles extra. För de senaste åren har det blivit allt mindre tid Ale, Lena och Per att turnera tillsammans. Man kan alltså få för sig att Frifot är ett slags fritidsprojekt för Ale Möller, Lena Willemark och Per Gudmundson. Så är det verkligen inte. För trots att de alla dyker upp i en mängd andra musikprojekt, har de regelbundet spelat ihop tillsammans. Turnéer i fjärran land är möjligen ett annat skäl till att man här hemma kan glömma att Frifot varit en högst stabil konstellation ända sedan 1987.

– För mig är Frifot egentligen väldigt mycket ”hemma”, säger Ale Möller, eftersom vi har jobbat ihop så länge och har en tydlig grund tillsammans. Tittar man på oss utifrån så har den yttre ramen för vår musik nog också ändrats ganska lite. Det har mer handlat om att fördjupa uttrycket.

På sätt och vis har Frifot både sett och deltagit i folkmusikens utveckling under senare decennier, de har också alla upplevt konjunkturvändningen och den nya kreativiteten inom genren. Frifot bottnar i traditionen, och i en tid av ”grooviserade” folkmusikuttryck, representerar de, som Per Gudmundson roat uttrycker saken, det ”ryckiga, asymmetriska och elastiska.”

Medverkande

Ale Möller – mandola, dragspel, flöjter m.m.

Lena Willemark – sång & fiol

Per Gudmundsson – säckpipa, fiol & sång

 

Ett smakprov

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här.