Tengstrandfestivalen 2024

Välkommen till Tengstrandsfestivalen 2024!

Att få ha en egen festival i sin hemstad är få förunnat, och det är en stor ära för mig. När jag vandrade till kommunkontoret 2006 för att föreslå att staden skulle fira Mozartjubiléet kunde jag aldrig tro att denna festival skulle bli en tradition som nu går in i sin tionde upplaga.

För mig är det viktigt att festivalen har en personlig, vänlig och avspänd atmosfär, och att repertoaren är både bred och bra. Publiken är lika viktig som artisterna. Jag har turen att kunna arbeta med Maria Rydholm som har samma tankar, och tillsammans vill vi skapa en klassisk musikfest för alla.

Det blir film, en ung amerikansk violinist, Marinens Musikkår och förra festivalens stora succé, Drömkonserten, är naturligtvis tillbaka!

Varmt välkomna,
Per Tengstrand

Beethoven – Freedom of the Will, musik och visning med director’s cut

Nygatan 6 | 1 oktober 19.00
Sedan Tengstrands film om Beethoven hade premiär i Växjö 2022 har den erövrat priser världen över, i Sverige, Japan och Singapore. Filmmakaren Per har fortsatt att fila på detaljer och för de som vill se filmen igen (eller en första gång!) i en förfinad version får chansen på Nygatan 6 den 1 oktober, kanske som en uppvärmning till den nya filmen ”pianorivaler”?

Per Tengstrand bjuder även på en minikonsert.

Läs mer här.

Filmpremiär: Pianorivaler

Palladium Växjö |6 oktober 16.00
Frédéric Chopin och Franz Liszt, två pianogiganter som båda blivit nationella symboler för sina hemländer. Två virtuoser, två kompositörer som var oerhört olika som både människor och musiker. Per Tengstrand har rest till Polen och Ungern och gjort en film som är en berättelse om hur deras musik fick en roll i revolutioner och världskrig. Världspremiären blir som sig bör i Växjö under Tengstrandfestivalen!

Per Tengstand bjuder även på en minikonsert.

Läs mer här.

Per Tengstrand & Hana Mundiya

Nygatan 6 | 8 oktober 19.00
Den japansk-amerikanska violinisten Hana Mundiya tog Växjö med storm via filmduken med sitt framförande av Beethovens ”Kreutzersonat” i filmen ”Freedom of the Will”. Nu får publiken en chans att höra henne spela just denna sonat live tillsammans med Per på Nygatan 6, och dessutom Cesar Francks underbara sonat för violin och piano.

Läs mer här.

Foto: Arielle Doneson

Per Tengstrand & Marinens Musikkår

Växjö Konserthus | 11 oktober 19.00
Den så populära Marinens Musikkår är kära festivalgäster, och kommer självklart även i år för en konsert i Växjö Konserthus. Som vanligt blir det en pianokonsert med Per Tengstrand, och som vanligt inleds konserten med Kronoberg Regementes Paradmarsch.

Läs mer här.

Drömkonserten

Nygatan 6 | 13 oktober
Förra festivalens storsuccé, Drömkonserten, kommer åter med Tengstrand och en virtuos stråkkvartett med bland andra Hana Mundiya och cellisten Zephyrin Rey-Bellet. Huvudnumret blir Tjajkovskys berömda pianokonsert i ett arrangemang av Per Tengstrand för piano och stråkkvartett men precis som förra festivalen serverar vi dessutom klassiska pärlor utvalda med kärlek och omsorg av Maria Simonsson Rydholm!

Läs mer här.

Foto: Anders Bergön

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.